שירותי מחקר לסטודנטים
בכל התארים

מאמרים אקדמיים בנושא אלימות במשפחה

אלימות במשפחה היא תופעה שפוגעת בנשים, ילדים וגברים בכל הגילאים. היא אינה מתבטאת באלימות פיזית בלבד, אלא יכולה להופיע בצורות התנהגות שונות. יש חשיבות גבוהה למניעת אלימות במשפחה ולכן נערך מחקר רב בנושא שמסייע לגיבוש החלטות של גורמים מוסמכים. המחקר האקדמי מתמקד באיתור גורמים שמגדילים את הסיכון לאלימות במשפחה וגם מאפיין שכיחות וחומרה של אלימות במשפחה.

 

סוגי אלימות במשפחה

המחשבה הראשונית שעולה בנושא אלימות במשפחה היא שמדובר באלימות פיזית. עם זאת, בעשורים האחרונים גדלה המודעות לפנים הרבים של אלימות במשפחה. אלימות יכולה להיות פיזית, מילולית, רגשית, כלכלית או אחרת, כך לפי האמנה הבינלאומית של מועצת אירופה בנושא אלימות במשפחה. במקרים רבים אלימות מתבטאת ביותר מסוג אחד ויש שילוב בין סוגי פגיעות. אלימות רגשית יכולה להתבטא, למשל, בקללות או בהשפלה, באיומים, בהגבלות על פעילויות אישיות ועוד. אלימות כלכלית עשויה להתבטא בהערמת קשיים בפני מציאת עבודה או בסירוב לחלוק כסף באופן שיוויוני. נדגיש שבעוד שבעבר, הדעה המקובלת היתה שנשים וילדים הם הקורבנות העיקריים של אלימות במשפחה, מחקרים מהעשורים האחרונים מראים שגברים חשופים לאלימות במידה שווה ויש הבדל באופן בו אלימות זאת מתבטא.

 

מחקרים על הגורמים לאלימות במשפחה

כדי לגבש הכרות עם תחומי אקדמי רחב, כדאי להתחיל בקריאת ספרות כללית בנושא. לשמחתנו, אין חובה לקרוא עשרות מאמרים כדי להכיר את כל הרקע של התחום ונוכל להסתפק בקריאת סיכומים על המחקר. דוגמה טובה היא מאמרי סקירה (review) באנגלית. מטרתו של מאמר סקירה היא בדיוק סיכום התחום עבורנו, הקוראים, ונוכל למצוא מאמרים שמסכמים תאוריה או שמסכמים תוצאות מחקר. אפשרות אחת היא להשתמש בחיפוש של גוגל סקולר ולהקליד את הנושא שמעניין אותנו, למשל: domestic violence. נוסיף מילות מפתח שיסיעו לנו למצוא את מאמר הסקירה, למשל, systematic review.

המאמר הבא מסכם 228 מאמרים בנושא אלימות בין בני זוג ומזהה את גורמי הסיכון העיקריים לאלימות במשפחה:

Capaldi, D. M., Knoble, N. B., Shortt, J. W., & Kim, H. K. (2012). A systematic review of risk factors for intimate partner violence. Partner abuse, 3(2), 231-280.

ממצאי הסקירה מדווחים במבוא, לפיהם גורמי סיכון עיקריים הם: א. מאפיינים דמוגרפים של הפוגע וכן של הנפגע כמו מוצא, השכלה ורקע ב. גורמים התפתחותיים של שני בני הזוג, כמו רקע משפחתי, פסיכולוגי והתהגותי ג. נטיות כלליות במערכות יחסים.

 

טיפים לאיסוף ביבליוגרפיה

כשנתחיל לקרוא על תחום חדש, נוכל להקל על הקריאה פעמיים אם נחפש מאמרי סקירה בעברית. עבודות של סטודנטים אחרים בתחום הם מקור מצוין להכרת התחום ולגיבוש רשימת מקורות, ניתן למצוא עבודות אקדמיות בנושא אלימות במשפחה באתר seminarion.co.il. עבודות סמינריוניות בנושא מכילות לא רק רשימה ביבליוגרפית, אלא גם סקירת ספרות שיכולה לסייע בהבנת המאמרים. מעבר לכך, על מנת לקצר לעצמכם תהליכים, כדאי לכלול בביבליוגרפיה שלכם מאמרים אקדמיים שכבר יש להם סיכומים בעברית, ניתן למצוא סיכומי מאמרים בנושא אלימות במשפחה באתר sicumim.

 

דוגמאות לגורמי סיכון לאלימות במשפחה

סגרים בתקופת הקורונה

תקופת הקורונה השיתה לחצים עצומים על מרבית האוכלוסיה, ובזמן הסגרים והבידודים ההתמודדות עם הלחצים נעשתה בסיר הלחץ של התא המשפחתי. מחקר זה מצביע על עלייה באלימות במשפחה בעת סגרים:

Ravindran, S. & Shah, M. (2020). Unintended consequences of lockdowns: Covid-19 and the shadow pandemic (No. w27562). Cambridge: National Bureau of Economic Research.

 

מצב בריאותי של הפוגע ושל הקורבן

מחקרים מצאו קשר בין מצב בריאותי, פיזי ונפשי בקרב פוגעים ובין נטיה לאלימות מינית ופיזית: מי שסובלים ממוגבלויות פיזיות וממחלות כרונית כמו כאבים והפרעות פסיכולוגיות נוטים יותר לאלימות. כמו כן, יש קשר בין צריכת סמים ואלכוהול לבין נטיה לאלימות. ההשפעה של מצב בריאותי נמצאה בשני הכיוונים: גם קורבנות עם בריאות לקויה יותר חשופות לאלימות במשפחה. קיימים סיכומים רבים של השפעת מצב בריאותי על אלימות. לדוגמה, ממצאים אלו עלו מתוצאות מחקר של ארגון הבריאות העולמי:

Abramsky, T., Watts, C. H., Garcia-Moreno, C., Devries, K., Kiss, L., Ellsberg, M., … & Heise, L. (2011). What factors are associated with recent intimate partner violence? Findings from the WHO multi-country study on women's health and domestic violence. BMC public health, 11(1), 1-17.

 

מחסור בקשרים חברתיים ובתמיכה חברתית

ככל שלבני המשפחה יש יותר קשרים חברתיים בריאים, כך קטן הסיכון לאלימות במשפחה. לעומת זאת, היבטים של קושי בקשרים משפחתיים וחברתיים של הקורבנות מגדילים את הסיכוי כי יסבלו מאלימות. במערכות יחסים אלימות הצד הפוגע נוטה להפגין התנהגויות שליטה שמגבילות את החופש של הקורבן, לעתים גם במחיר של פגיעה במערכות יחסים של הקורבן, מה שיוצר מעגל של בידוד ואלימות. מחקרים מצביעים על כך כי במצבי חירום ואסונות גדלה התדירות של אלימות במשפחה, בין היתר עקב בידוד חברתי ועליה בגורמי מתח. למשל, המחקר הבא מדווח על עליה בתדירות מקרי אלימות במשפחה לאחר רעידת האדמה בהאיטי ב-2010:

Weitzman, A., & Behrman, J. A. (2016). Disaster, disruption to family life, and intimate partner violence: The case of the 2010 earthquake in Haiti. Sociological science, 3, 167-189.

 

קשיים כלכליים

נמצא כי מצב כלכלי קשור בהגברת אלימות במשפחה. עוני מגביל את מידת החופש של הקורבנות, כאשר אבדן עבודה של נשים עשוי לגרום לתלות גוברת בבני זוג ולצמצם את יכולתן להחלץ ממערכת יחסים אלימה. מחקרים מצאו כי עוני מגביר קונפליקטים בתוך המשפחה ושהחיים בצפיפות פיזית, כלומר מספר נפשות גבוה בדירה, מגבירים חיכוכים. שיעור הכנסה נמוך יכול לנבא אלימות, במיוחד של גברים כלפי נשותיהם. זה וגורמים נוספים עולים מסקירה של הספרות בנושא, למשל:

Berger, L. M. (2005). Income, family characteristics, and physical violence toward children. Child abuse & neglect, 29(2), 107-133.

 

אנחנו מקווים שהמאמר הועיל לכם בחיפושיכם אחר מאמרים אקדמיים על אלימות במשפחה. מצאתם חומר רלוונטי ואתם זקוקים לסיכום מאמרים? שלחו אלינו את המאמר בצירוף ההנחיות לסיכום, ונשמח לעזור. ניתן לשלוח את המאמר (או כמה מאמרים!) ואת ההנחיות למייל engsummary@analysis4u.co.il, או באמצעות הטופס:

    *שדות חובה